Слога одржала други семинар за поверенике

Дивчибаре,  24.06.2018.  – У организацији Удружених синдикати Србије “Слога” у периоду од 22. до 24. јуна одржан је други семинар у овој години за обуку својих повереника.

Председник УСС „Слога“ Жељко Веселиновић  је приликом отварања семинара присутнима рекао: „Кренули смо са серијом семинара на којима ћемо синдикалне активисте да обучимо како да дођу до информација од јавног значаја и како их искористити у синдикалној борби. О начину пријаве корупције и неправилности код послодавца, затим како у синдикалном раду искористити могућност коју пружа Закон о заштити узбуњивача с обзиром да су традиционалне методе синдикалне борбе превазиђене у држави која све више личи на Дивљи запад“.

И овог пута предавач је био Драган Жебељан, председник Синдиката полиције Слога, који је одржао три презентације-предавања на тему „Информације од јавног значаја“, „Закона о заштити узбуњивача“ и писања пословног писма.

Велико итересовања изазвала је анализа Закона о заштити узбуњивача и примена у синдикалној борби. Шта узбуњивачи доживљавају у пракси и начин на који се најбоље заштитити од евентуалне одмазде послодавца

Жебељан је поред анализе закона, учеснике семинара упознао и са конкретним примерима како написати кавалитетну информацију о кршењу прописа, људских права и корупције и шта учинити ако послодавац предузме штетне радње против узбуњивача. Као добро штиво за семинар посложио је и Приручник који је издао антикорупцијски сајт „Пиштаљка“ који је дао огроман допринос у дошењу закона, примени и заштити узбуњивача у Србији.

Учесницима је предочен и рад „Пиштаљке“ и помоћ коју пружају узбуњивачима.

Предходни семинар Слога је одржала прошлог месеца у Чању, где је након завршетка договорено да се током лета настави са организацијом мањих предавања на исту тему, тако да је и овога пута семинар прошао очекивано са великим интересовањем од тридесетак учесника.

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

w