Секретар МУП: Узимање изјаве од запослених

Београд, 23.03.2018. – Секретар Министарства унутрашњих послова госпођа Милица Ћатић доставила је правно тумачење прописа који се односи на узимање изјаве од запослених. У допису се наводи:

 

„Законом о полицији („Сл. rласник РС“, број 6/16), чланом 41. прописано је да је полицијски службеник дужан да непосредном руководиоцу, у писаном облику достави сазнања да којих је дошао обављањем полицијских послова, применом полицијских мера и радњи, полицијских овлашћења или на други начин.

Чланом 228. став 2. тачка 2. Закона, прописано је да у вршењу контроле полицијски службеници унутрашње контроле имају право и дужност да узму изјаве од полицијских службеника и других запосленик у Министарству, оштећених лица и сведока.

Уредбом о начину спровођења дисциплинског поступка у Министарству унутрашњих послова („Сл. гласник РС“, број 26/17), чланом 2. став 2. прописано је да је пре подношења иницијативе за покретање дисциплинског поступка, непосредни руководилац дужан да испита све околности од значаја за покретање дисциплинског поступка.

Примедба Синдиката је да пре покретања дисциплинског поступка, запослени надређеном старешини не дају никакве изјаве на записник, посебно без присуства синдикалног представника или адвоката. Изјаву на околности полицијски службеник ће дати у дисциплинском поступку. Дакле, неспорно је да је руководилац дужан да испита све околности (како се наводи у тумачењу Секретаријата) али полицијски службеник није дужан да се изјашњава о околностима које му могу ићи на штету и довести га до самооптуживања и покретања дисциплинског поступка.

Такође, Закон о општем управном поступку („Сл. гласник РС“, број 18/16), чланом 63. регулише састављање и садржину записника. Записник представља акт који се сачињава о одређеним важним радњама. Записник се саставља о усменој расправи, другој важнијој радњи у поступку и о важнијим усменим изјавама странака, других учесника у поступку и трећих лица.

С тим у вези, неспорно је прописана дужност полицијског службеника да се у писаном облику изјасни непосредном руководиоцу на околности настале у вези са обављањем посла.“

Документ у пдф формату се може преузети ОВДЕ.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.