Скинути ознаку тајности са наредбе УКП о ангажовању у Сребреници

nsa-naslovnaБеоград, 26.07.2017. – Синдикат полиције Слога затражио је од Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података да сагласно закону укину ознаку тајности са наредбе УКП о радном ангажовању полицијских службеника 10.07.2015.г. у Сребреници.

Допис преносимо у целости:

„Директору  др Горану Матићу

Господине Матићу,

Овај синдикат обратио Вам се 19.01.2017.године, 24.04.2017. године и 21.07. године са предлогом да у складу са чланом 24. Закона о тајности података, и вашим овлашћењем Канцеларија Савета за националну безбедност и заштиту тајних података, по хитном поступку изврши ванредну процену тајности податка документа Министарства унутрашњих послова, Дирекције полиције, Управе криминалистичке полиције 03/4 број Строго поверљиво 3634/15-6 од 10.07.2015. године као и Копију формираног предмета за 11.07.2015.године за радно ангажовање полицијских службеника у Поточарима БиХ.

Опозив тајности у поступку вршења контроле
Члан 24

У поступку вршења контроле, Канцеларија Савета за националну безбедност и заштиту тајних података (у даљем тексту: Канцеларија Савета) може од овлашћеног лица захтевати ванредну процену тајности податка и на основу те процене сама донети одлуку о опозиву тајности.

С обзиром да су наступиле нове чињенице пријемом информације од Министарства безбедности Босне и Херцеговине, Дирекције за координацију полицијских тела БиХ број: 20-01-04-1-1309-2/17 од 25.07.2017.године, постоји основ сумње да је акт Управе криминалистичке полиције 03/4 број 3634/15-6 од 10.07.2015. године који носи ознаку „Строго поверљиво“, донет и проглашен за тајним од стране Срђана Пасквалија, незаконито степенован ознаком тајности ради прикривања незаконитог дела које је описано у члану 3  Закона о тајности података.

Подаци који се не сматрају тајним подацима
Члан 3

Тајним податком не сматра се податак који је означен као тајна ради прикривања кривичног дела, прекорачења овлашћења или злоупотребе службеног положаја или другог незаконитог акта или поступања органа јавне власти.

Наиме наредбом 03/4 број 3634/15-6 од 10.07.2015. године у коју нисам имао увид, али могу закључити на шта се односи увидом у друга документа која не носе ознаку тајности, основано сумњам да је наредба искоришћена како би се деветнаест полицијских службеника незаконито радно ангажовало у страну државу.

Према споразуму између Савета министара БиХ и Владе РС, детаљно је регулисан начин пружања међусобне помоћу. Помоћ се реализује на основу захтева.

 У предметном случају захтев није постојао што потврђује и одговор Дирекције за координацију полицијских тела БиХ у коме наводе да нису обавештени о радном ангажовању и доласку полицијских службеника Управе криминалистичке полиције Милана Думановића, Томислава Радовановића и Горана Нешића у Сребреницу у Поточарима 10.07.2015. године.

Према информацијама добијеним од Канцеларије Савета, Милан Думановић не поседује безбедносни сертификат. Горану Нешићу и Томиславу Радовановићу сертификат степена тајности «Строго поверљиво» издат је 14.01.2016. године.  Нешић и Радовановић приступали су  предметном документу 03/4 број „Строго поверљиво“ 3634/15-6 од 10.07.2015. године без тада издатог сертификата. Не поседујемо информацију, да ли су Горан Нешић или Томислав Радовановић, приликом попуњавања упитника за издавање серетификата навели да су пре издавања сертификата, приступали документима које носе ознаку тајности.

О овим чињеницама и овом допису, обавестићемо и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности с намером да сагласно члану 25 Закона о тајности података донесе решење о опозиву тајности документа који је раније затражен а које је Министраство одбило да достави уз образложење да је документ степенован ознаком тајности.

Опозив тајности на основу одлуке надлежног органа
Члан 25

Овлашћено лице органа јавне власти опозива тајност податка, односно документа који садржи тајни податак и омогућава остваривање права тражиоцу, односно подносиоцу захтева на основу решења Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у поступку по жалби, односно на основу одлуке надлежног суда у поступку по тужби, у складу са законом којим се уређује слободан приступ информацијама од јавног значаја и законом који уређује заштиту података о личности.

С обзиром на наведене чињенице и нове материјалне доказе, још једном, позивам Канцеларију Савета да сагласно члану 24 Закона о тајности података изврши ванредну процену тајности документа 03/4 број 3634/15-6 од 10.07.2015. године и донесе одлуку о опозиву тајности а овај синдикат по начелима добре управе обавести о исходу.

С поштовањем,

Председник синдиката
Драган  Жебељан

 У Београду, 26.07.2017.године.“

 

Odgovor-BiH-25.07.2017

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.