Здравствена заштита за време боравка у иностранству

Београд, 14.07.2017. – У сезони годишњих одмора колегинице и колеге одлучују се да годишњи одмор проведу у иностранству. Већина није упозната са законском регулативом која се односи на примену обавезног здравственог осигурања у иностранству. За ту прилику, преносимо упутство Републичког фонда за здравствено осигурање:

Осигурана лица РФЗО за време приватног боравка у иностранству (туристички боравак), имају право на коришћење здравствене заштите на терет  средстава обавезног здравственог осигурања само у случају хитне медицинске помоћи како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље осигураних лица.Да би осигурана лица остварила право на коришћење здравствене заштите у иностранству:

*у земљама са којима Република Србија има закључене споразуме о социјалном осигурању потребно је да пре поласка на пут прибаве двојезични образац (осим Пољске и Велике Британије- за које је потребан само доказ о осигурању и путна исправа);

*у земљама са којима Република Србија нема закључен споразум потребно је пре поласка на пут прибавити  ”Потврду о коришћењу здравствене заштите у иностранству” – образац 03-12.

Процедура издавања Потврде, односно одговарајућег двојезичног обрасца је бесплатна, а издавање врши надлежна филијала Републичког  фонда за здравствено осигурање (која је издала здравствену  књижицу).

Поступак издавања :

Двојезични образац / потврду  издаје надлежна филијала РФЗО, а на основу налаза и  мишљења Лекарске комисије, да лице не болује, односно да није боловало од акутних или хроничних болести у акутној фази, у последњих 12 месеци, за које је потребно дуже или стално лечење, односно да се осигурано лице не налази у стању које би убрзо по доласку у иностранство захтевало дуже лечење, односно смештај у стационарну здравствену установу, укључујући трудноћу и друге здравствене услуге.

Потребну документацију (налаз и мишљење изабраног лекара и оверену здравствену књижицу) осигурано лице подноси лично Лекарској комисији надлежне филијале Републичког фонда за здравствено осигурање.

Образац потврде о здравственом стању који попуњава изабрани лекар можете преузети овде.

Потврда / образац издаје се најдуже за период до 90 дана од дана издавања, а издавање се обезбеђује из  средстава обавезног здравственог осигурања.

У случају потребе за медицинском помоћи у земљи са којом је закључен уговор, осигурано лице предаје двојезични образац носиоцу иностраног здравственог осигурања у месту привременог боравка (каси здравственог осигурања).

 Изузетно, уколико образац није издат пре поласка на пут, а указана је хитна медицинска помоћ у иностранству, двојезични образац се, на захтев иностраног носиоца здравственог осигурања, изузетно може и накнадно издати , уколико је ова могућност предвиђена међународним уговором.

У случају да осигурано лице није прибавило потврду пре одласка на пут и хитне здравствене услуге у иностранству буду наплаћене, по повратку у земљу, осигурано лице подноси дирекцији  Републичког фонда за здравствено осигурање захтев за накнаду трошкова.

Уз захтев за накнаду трошкова потребно је приложити фотокопију медицинске документације из здравствене установе у којој су пружене здравствене услуге као и оригинални рачун, односно доказ да су здравствене услуге плаћене .

У случају да осигурано лице није прибавило потврду пре одласка на пут, а платило је трошкове хитног лечења у земљи са којом није закључен уговор, осигурано лице нема право на накнаду тих трошкова.

 

Прочитајте још и ово:

Здравствена заштита у иностранству

Упућивање на лечење у иностранству

Међународни споразуми

Хитна медицинска помоћ иностраним осигураницима

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.