МУП уплаћује доприносе запослених у ПИО Фонд

9360_penzija_pio_fond_osiguranje-610x510Београд, 20.04.2017 – Запосленима у Министарству унутрашњих послова који раде у ПУ за град Београд, Сектору за ванредне ситуације, Управе граничне полиције или у седишту Министарства и свима осталима којима се обрачун плата врши у обрачунској служби у седишту (зграда СИВ2) не могу у ПИО фонду да добију извештај о уплати доприноса пре одласка у пензију.

Поједини запослени су убеђени да МУП не измирује прописане обавезе и неуплаћује доприносе све до одласка у пензију. Међутим, то није тачно.

Надлежне обрачунске службе у Министарству  не могу исплатити плату пре него што уплате доприносе, тако да редовно измирују обавезе за ПИО. Бенифицирани радни стаж улази у стаж осигурања и ти доприноси су такође плаћени.

Због специфичности посла, из разлога заштите запослених, послодавац поступа по члану 125. Закона о ПИО.

ЗАКОН О ПЕНЗИЈСКОМ И ИНВАЛИДСКОМ ОСИГУРАЊУ
(„Сл. гласник РС“, бр. 34/2003, 64/2004 – одлука УСРС, 84/2004 – др. закон, 85/2005, 101/2005 – др. закон, 63/2006 – одлука УСРС, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 и 142/2014)

Члан 125

Фонд води матичну евиденцију о осигураницима, обвезницима плаћања доприноса и корисницима права из пензијског и инвалидског осигурања.

Изузетно од одредбе става 1. овог члана, матичну евиденцију за запослене у органу надлежном за унутрашње послове води тај орган односно Безбедоносно-информативна агенција за њене припаднике, на начин утврђен овим законом.

Фонд врши контролу вођења евиденције из става 2. овог члана.

Сваки радник који сумња да му се не исплаћују доприноси може поднети захтев послодавцу и добиће могућност да се сам увери да су му доприноси уплаћени.

Синдикат полиције Слога

Advertisements

2 thoughts on “МУП уплаћује доприносе запослених у ПИО Фонд

 1. POSEDUJEM DOKAZE OD FONDA PIO DA MUP I NE PRIJAVLJUJE NEKE SVOJE RADNIKE UOPŠTE, A KAMOLI DA PLAĆA OBAVEZE I DA O TOME PISMENO OBAVESTI SVOG RADNIKA, A I FOND PIO O TOME NE DAJE NA ZAHTEV STRANKE PAPIR KOJIM BI POTVRDILI DA JE STAŽ PLAĆEN I U KOM IZNOSU, KAO NPR, ZA SAMOSTALNE PREDUZETNIKE.
  POSEBNA JE PRIČA O BENEFICIRANOM RADNOM STAŽU ZA KOJI MUP NE IZDAJE REŠENJA SVOJIM RADNICIMA NITI PLAĆA OBAVEZE, VEĆ TO PRAVDA NEKIM UVERNJIMA I U KONAČNOM ISHODU ODREDJUJE SE PROIZVOLJNO PRIVREMENA PENZIJA SA DUGOGODISNJIM ČEKANJEM DO IZNEMOGLOSTI NA TRAJNO ZAKONITO I PRAVEDNO REŠENJE.
  I ZA MUP VAŽI DA NA ZAVRŠETKU POSLOVNE GODINE SVAKOM RADNIKU POJEDIANAČNO IZDA FAMOZNI OBRAZAC M-4 GDE SE VIDI KOMPLETAN PREGLED RADNIH SATI, IZNOS ISPLAĆENE NETO ZARADE ZA PREDHODNU GODINU I VISINA UPLAĆENIH DOPRINOSA, STO ISTO VAŽI I ZA BENEFICIRANI RADNI STAŽ.MOLIM VAS IZ SINDIKATA DA ME DEMANTUJETE VAŠIM LICNIM PRIJAVAMA I POTVRDAMA I DA MI SE POHVALI NEKO OD 40.000 POLICAJACA U SRBIJI KOJI TO POSEDUJE. OČEKUJEM ODGOVOR……

  Свиђа ми се

 2. istina. ko nema overenu knjižicu a predao je za karticu neka pokuša da izvadi potvrdu u PIO.
  Odgovor je MUP nije uplatio doprinose i ne mogu da izdaju takvu potvrdu , kao ostalim zaposlenima čiji poslodavci redovno izmiruju obaveze,

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.