Влада донела нове уредбе

Београд, 07.04.2015. – Влада Републике Србије на седници која је одржана 17. марта 2017. године донела је Уредбу о начину спровођења дисциплинског поступка у Министарству унутрашњих послова и Уредбу о униформи, ознакама и опреми полицијских службеника.

Уредбе ступају на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику Републике Србије.

Уредбе можете преузети са следећих линкова:

1. Уредба о начину спровођења дисциплинског поступка у Министарству унутрашњих послова
  2. Уредба о униформи, ознакама и опреми полицијских службеника

Приметно је да у јавности није било информација које се односе на доношење ових Уредби, те је нејасно да ли су репрезентативни синдикати дали сагласност, односно да ли су активно учествовали у изради.

С обзиром да је Влада донела уредбе, није искучено да су донете без консултовања синдиката, и да је намера послодавца управо била избегавање мишљење синдиката и стручне јавности.

Рецимо, у Уредби о начину спровођења дисциплинског поступка у Министарству унутрашњих послова уочљиво је да председник и члан већа Дисциплинске комисије не морају да буду правници. Као услов прописано је да морају имати најмање пет година искуства у вођењу првостепеног дисциплинског поступка и најмање десет година радног искуства у МУП. Такође, прописано је да нису дисциплински кажњавани.

Став Владе која је донела уредбу, да у другостепеном органу, председник и члан Дисциплинске комисије не морају да буду правници, представља веома опасан преседан да адвокати правници бране запосленог пред комисијом која је сачињеном од нестручњака који због не познавања права могу запосленоме да изрекну и најдрастичнију дисциплинску меру – престанак радног односа.

Такав састав другостепеног органа – Дисциплинске комисије, може бити веома опасно оружје послодавца у дисциплиновању неподобних радника!

Овај синдикат размотриће даље кораке како би се ова Уредба исправила, од стране доносиоца, односно спорни члан оборио пред Уставним судом.