Опремите Цивилну заштиту уместо Помоћне полиције

1sБеоград, 11.01.2017. – Синдикат полиције Слога сматра да је неопходно формирање и постојање резервног састава полиције, који је после измене закона 20006. и 2016.године променио назив у помоћну полицију. Међутим, држава би морала да пажљивије разматри приоритет у трошењу финансија. За сада помоћна полиција није приоритет с обзиром да припадници редовне полиције своје послове обављају коректно и испуњавају све задатке.

Формирање помоћне полиције сада у овом времену изизкује огромне трошкове у виду опремања и обуке а Министарству унутрашњих послова за сада за то нема новца .

Уместо формирања помоћне полиције, Синдикат полиције Слога сматрама да би држава приоритније морала да уложи новац у Цивилну заштиту. Сваке године доживљавамо све више опасности које угрожавају људе, животиње, имовину и културна добра. Треба имати у виду да на Цивилну заштиту грађани могу рачунати у мирнодопским и ратним условима и да ова јединица не носи средства принуде и ватрено наоружање (за разлику од војске и полиције).

Цивилна заштита има за циљ заштиту и спасавање од елементарних непогода геолошког и метеоролошког карактера код земљотреса, одрона, клизишта, јаких ветрови, град, магла, суша,мећава. Код техничко-технолошких катастрофа (јонизујуће зрачење, хемијске контаминација, великих пожара, саобраћајних несрећа, несреће на раду). Код последица терористичких напада, ратних и других великих несрећа.

Управо згоб свега, држава би морала да обезбеди несметано функционисање и опремање јединица Цивилне заштите и ангажује их при оваквом времену када је угроженим завејаним грађанима помоћ неопходна.

Председник синдиката полиције
Драган  Жебељан