Веће Управног суда прихватило тужбу за годишњу оцену рада

upravni sudБеоград, 10.11.2016. – Веће одељења Управног суда у Крагујевцу, донело је решење у управној ствари да је дозвољена тужба Управном суду против акта Министарства унутрашњих послова – Упитник за оцењивање рада (образац бр.1) којим се врши оцењивање запослених с обзиром да представља управни акт.

Подсетимо, Судија Управног суда у Београду Гордана Гајић Салзбергер донела је решење којим се одбија тужба председника Синдиката на годишњу оцену рада из 2015. године, уз образложење да тужба није дозвољена.

Више о томе прочитајте на овом линку:

Управни суд одбацио тужбу за годишњу оцену рада у 2015.

Председник Синдиката Драган Жебељан у своје лично име и у име појединих чланова који су били незадовољни оценама, поднео је тужбе Управном суду против управног акта којим су оцењени и који оспоравају.

Управни суд у Београду одбацио је тужбу као недозвољену сматрајући да Упитник за оцењивање рада није управни акт.

Resenje VS DZ_Page_1

Побијајући такав став, председник Синдиката Драган Жебељан упутио је приговор на решење Већу управног суда. У образложењу приговора које садржи четири стране текста, између осталог је навео:

Тужилац сматра да је управни акт сваки појединачни правни акт који је донео овлашћени државни орган, у овом случају Министарство унутрашњих послова, као и да се управним актом у конкретном случају, а на основу закона признаје неко право или се утврђује нека обавеза. С тим у вези, предметни документ Упитник за оцењивање рада за 2015. годину од 29.02.2016.годину јесте управни акт јер садржи обележје управног акта као што је:

1. Конкретност – управни акт се доноси за одређену правну ситуацију;
  2. Једностраност – указује да су управни акти резултат изјаве воље једног субјекта;
  3. Правно дејство – управни акт производи непосредне промене у односу на правни поредак, тј. он или успоставља, или укида, или мења одређене правне ситуације;
  4. Заснованост на закону – за доношење управног акта неопходан је законски основ;
  5. Извршност – управни акт којим се утврђују обавезе за странку могу се принудно извршити.

Веће Вишег суда решавајући предмет, мишљења је да су аргументи тужиоца исправни и да је приговор основан.

pdf031_page_1

То практично значи да је тужба за оцену рада за 2015. годину дозвољена и да ће Управни суд поступати по тужби.

Оно што знамо је да је ово први случај да је Управни суд, уз аргументовано образложење  прихватио приговор и овакву тужбу, с обзиром да су све тужбе ранијих година биле одбачене, те је ово преседан и као такав ће послужити и као судска пракса за наредне тужбе које Министарство унутрашњих послова може да очекује од запослених који су незадовољни начином оцењивања и оценама.

Ово је једна мала, али заправо велика победа овог Синдиката у борби за правду и правну сигурност којој сви тежимо.

2 thoughts on “Веће Управног суда прихватило тужбу за годишњу оцену рада

1. Bravo! Velika stvar protiv samovolje rukovodilaca koji ponajviše kažnjavaju one koji kritikuju postupanja rukovodilaca i ukazuju na nezakonite postupke istih tih rukovodilac. Sam zakon o policiji je napisan tako da diskriminiše osnovna prava radnika time što im ne daje, čak ni formalno, mogućnost žalbe i postupka. Nije mi jasno kako su ostali „klimoglavi“ sindikati zašili usta nekomentarisanjem loših strana zakona. Mogli bi svi da pokrenemo inicijativu da mi radnici ocenjujemo rukovodioce pa tako da i oni nemaju dodatne dane godišnjeg odmora na osnovu dobrih ocena koje im prepisuju svake godine.

Свиђа ми се