Председнику Србије: Oдликујте хероја Рената Грбића

rgБеоград, 22.10.2016. – Синдикат полиције Слога као друштвено одговорно правно лице упутио је иницијативу Председнику Републике Србије – Канцеларији ордена да се одликује грађанин Ренато Грбић који је до сада спасао утапања у Дунав 29 људи.

„Поштовани,

У име чланова Синдиката полиције Слога чији сам председник и у лично име, осећам обавезу и потребу да у складу са  чланом 14. Закона о одликовањима Републике Србије, Комисији за одликовања, предложим да се златном медаљом за храброст «Милош Обилић» одликује грађанин  РЕНАТО ГРБИЋ из Београда.

Образложење:

Господин Ренато ГРБИЋ (55 година) из Београда, алас са Дунава и власник је угоститељског објекта „Коноба код Рената и Гоце“ која се налази испод Панчевачког моста, до сада је од утапања у Дунав спасао двадесетдевет људских живота, махом оних који су имали намеру да почине суицид.

Прву особу је спасао почетком деведесетих година прошлог века. Пре годину дана из воде је извукао чак и радника који је поправљао пругу на Панчевачком мосту и који се несрећним случајем обрео у реци.

Ових дана, тачније 19. октобра 2016. године, господин Грбић спасо је и 29 жртву утапања, девојчицу од 16 година, која је у намери да почини суицид, скочила у Дунав са Панчевачког моста.

Херој грађана и понос београђана Ренато Грбић добитник је награде за Херојско дело 2010. године, носилац је плакете за најподвиг, власник почасног пасоша и бројних захвалница.

Због свега изнетог, сматрамо да дошло право време, да Председник Републике Србије  господин Томислав Николић, одликује господина Грбића златном медаљом за храброст „Милош Обилић“ с обзиром да 29 пута потврдио достојност предложеног одличја те да је храбро и неустрашиво, по свим временским условима, ризиковао свој живот спавајући туђ.

С поштовањем,

Председник синдиката