Бранећи МУП Државно правобранилаштво изгубило од Апелационог суда

apelacioni sudБеоград, 20.05.2016. – Апелациони суд у Београду одбацило је као недозвољену, жалбу Државног правобранилаштва које је заступало интересе Министарства унутрашњих послова против председника Синдиката полиције Слога, Драгана Жебељана радника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије.

Виши суд у Београду својевремено је својим Решењем у складу са Законом о заштити узбуњивача, заштитио Драгана Жебељана,  јединог председника синдиката који је због свог синдикалног рада и указивања на кршење прописа и људских права доспео на црну листу у Министарству унутрашњих послова где је био премештен на радно место „анализа ризика“ с намером да изгуби радно место после 15 година рада као полицајац на терену, радник Управе полиције у седишту МУП, Кабинета министра и сада Сектора за ванредне ситуације.

Државно правобранилаштво које заступа интересе Министарства унутрашњих послова, односно В.Д. Заменик Државног правобраниоца Сузана Величковић, уложила је Жалбу на Решење Вишег суда и ако је знала да је таква жалба законски недозвољена.

DP

Желећи да пролонгирају и одуговлаче процес, због уложене жалбе, Решење Вишег суда није било правоснажно све до 04.04.2016. године када је Апелациони суд одбио жалбу Државног правобранилаштва као недозвољену. Потврдивши Решење Вишег суда у Београду који је исправно поступио и пружио правну заштиту Драгану Жебељану. Такво Решење – привремена мера практично је значила да је послодавац Министарство унутрашњих послова било у обавези да Жебељана задржи у радни однос све до евентуалног окончања радног спора против Републике Србије – Министарства унутрашњих послова.

resenje-apelacioni-sud

Срећа је да до судског спора није дошло и да је послодавац на време увидео своју грешку у намери да свим запосленима које је распоредио на пословима „анализе ризика“ прекине радни однос на начин што би их прогласио за технолошки вишак. Тако је Жебељана као и друге вратио и враћа на стара-нова радна места.

И у овом случају Жебељан (који није правник) лично је заступао себе уз правну помоћ „Пиштаљке“ пред Апелационим судом, што довољно говори о стручности или раду по диктату оних врсних правника који су изгубили у овом случају.

РЕШЕЊЕ Апелационог суда можете преузети овде!

ЖАЛБУ Државног правобранилаштва која је побијена можете преузети овде!