Виши суд оспорио још једно решење о премештају МУПа

Lepomir-BakicБеоград, 25.03.2016. – Виши суд у Београду донео је још једну привремену меру у корист нашег члана Лепомира Бакића, одлагање правног дејства решења о распоређивању на радно место „послови анализе ризика“ на основу Закона о заштити узбуњивача.

Виши полицијски инспектор Лепомир Бакић, државни репрезентативац у боди билдингу и вицешапион света, обратио се Синдикату полиције Слога чији је члан у вези пружања правне помоћи с обзиром да је од стране послодавца премештен на имагинарно радно место „послови анализе ризика“. Сматрајући да се ради о одмазди послодавца према Бакићу, јер је својевремено извршио унутрашње и спољашње узбуњивање према Закону о заштити узбуњивача, синдикат је уз помоћ антикорупцијског портала „Пиштаљка“ сачинио Захтев за одређивање привремене мере, одлагања правног дејства  Решења о распоређивању у МУП и упутио га Вишем суду на разматрање.

Бакић је у својству синдикалног активисте 10.07.2014. године извршио унутрашње узбуњивање на састанку са представницима МУП, Државним секретаром Мирославом Миличковићем и заменицом шефа Кабинета министра Дијаном Хркаловић где је изнео став да је нарушен систем безбедности у Управи за обезбеђење МУП као и на неспособност и физичку неспремност и необученост припадника Управе за обезбеђење који обезбеђују високе званичнике Републике Србије и објекте. Бакић је у то време обављао послове инструктора и на основу личног запажања и рада и оцењивања запослених засновао је свој став који је изнео државном секретару. Послодавац на ту информацију није реаговао нити је предузимао икакве мере и радње. У допису упућеном министру Небојши Стефановићу, Бакић је изнео проблем  о физичкој, здравственој и тактичкој неспособности пратилаца и припадника УЗО. Свој став засновао је на чињеници да је непосредно учествовао у тестирању пратилаца и проверавању њихове физичке спремности.

informer0

Ценећи све наводе и материјалне доказе које је Бакић изнео суду, судија Вишег суда Весна Секулић одредила је решењем привремену меру одлагања правног дејства решења МУПа Републике Србије и наложила МУП да Бакића врати на радно место „инструктор за обуку у руковању ватреним оружјем и гађањем“ у Управи за обезбеђење личности и објеката.

Државно правобранилаштво је својим поднеском предложило суду да одбије предлог Бакића уз образложење да се ради о злоупотреби институције узбуњивања и избуњивача и да се радње описане у реферату тужбе могу окарактерисати као радње личне пропаганде. Поступајућа судија Секуловић овај аргумент правобранилаштва није прихватила.

Лепомир Бакић, биографија:

Завршио је Средњу школу унутрашњих послова у Сремској Каменици од 2001. до 2005., затим Криминалистичко полицијску академију у Земуну од 2006. до 2010., запослен од фебруара месеца 2011. године у Управи за обезбеђење на месту инструктор за физичку обуку са звањем виши полицијски инспектор. Члан је репрезентације Србије у бодибилдингу и фитнесу (10 година), као и активни спортиста, такмичар и шампион.
Најзначајнији резултати: Вишеструки шампион Србије, првак Балкана, вицешампион света (2011),  једини Србин који је носилац сребрне медаље са купа “Арнолд Шварценегер” и светски шампион и мистер универзум 2013. и Европски шампион 2014. Освајач је многих националних и интернационалних признања у области спорта, проглашен са за најбољег спортисту Криминалистичко-полицијске академије (2010), организатор је и  предавач на неколико семинара на територији бивше Југославије у области правилног тренинга, здраве исхране и спорта, лиценцирани је тренер шпанске Академије за спорт ИФББ.

Решење Вишег суда можете преузети ОВДЕ.